Пятница, 29.03.2024, 17:34 | Приветствую Вас Гость

Федерация футбола

Главная » 2009 » Январь » 19 » ПЛАНИ І НАДІЇ ФЕДЕРАЦІЇ ФУТБОЛУ
ПЛАНИ І НАДІЇ ФЕДЕРАЦІЇ ФУТБОЛУ
16:43
ЗДОБУВШИ ЦІННИЙ ДОСВІД

Квітень. Ми повертаємося з Петриківки, де команда «Маслозавод» (Магдалинівка) щойно програла місцевому «Енергетику», підсиленому дніпродзержинцями, матч на кубок.
Голова районної федерації футболу Віктор Лимар розповідає про повчальний досвід петриківців, спрямований на відродження футболу в районі, про роль у цьому,яка відводиться дніпродзержинським «легіонерам», багато з яких «понюхали пороху» професійного футболу і тепер покликані повести за собою місцеву футбольну поросль.
Головне ж, наші сусіди-петриківці розробили чітку програму і, маючи не більші можливості, ніж ми, тепер зайнялися її реалізацією.
Дві команди нашого району - «Маслозавод» і «Січ» (Дмухайлівка) попросили дозволу брати участь у першості Петриківського району. За ходом футбольних баталій ми мали змогу спостерігати як «вживу», так і з публікацій у газеті «Наше життя». Щоправда, з самого початку цього турніру його інтрига була дещо знищена тим, що «чужі» команди не мали повноправного права голосу при виникненні спірних моментів, бо їм постійно нагадували, що «в чужий монастир зі своїм статутом не ходять».
І все ж довгий час наші футболісти підтримували цю інтригу у запеклому протистоянні з такими командами, як «Факел» (Хутірське), «Колос» (Іванівка) «Ветеран» (Дніпродзержинськ). Лідери «Маслозаводу» - Ю. Зозуля, І.Прокапало, В.Салабай та їхні товариші по команді радували нас забитими голами, представник команди підприємства С.Каліненко зривав голос, підтримуючи своїх гравців, біля бровки футбольного поля, тренер О.Клименко набував досвіду у новій для себе іпостасі ( а коли треба – виходив на поле, або брав у руки суддівський свисток), директор маслозаводу (підприємства – спонсора команди) В.В. Пустовіт знаходив час завітати на тренування футболістів, аби особисто пересвідчитись, наскільки серйозно вони готуються до футбольних баталій.
Тривалий час магдалинівці були у турнірній таблиці серед лідерів, займали друге – третє місце, зупинившись, зрештою, за крок від призерів.

Підсумкова турнірна таблиця першості Петриківського району має такий вигляд:

№ Команда І В Н П З-П О
1 КОЛОС (Іванівка) 18 13 4 1 73 -27 43
2 ГАЗОВИК(Дніпродзержинськ) 18 12 2 4 67 -32 38
3 ФАКЕЛ (Хутірське) 18 11 4 3 62 -46 37
4 ВЕТЕРАН (Дніпродзержинськ) 18 11 3 4 39 -39 35
5 МАСЛОЗАВОД(Магдалинівка) 18 10 3 5 57 -29 33
6 ЕНЕРГЕТИК (Петриківка) 18 8 5 5 46 -35 29
7 СІЧ (Дмухайлівка) 18 4 1 13 44 -63 13
8 ОРІЛЬ (Єлизаветівка) 18 4 1 13 32 -57 13
9 АМАТОР (Шульгівка) 18 3 3 12 43 -54 12
10 МАЯК (Чаплинка) 18 1 1 16 17-95 4

Ми вирішили підбити підсумки футбольного сезону у розмові з головою федерації футболу району В.І.Лимарем.
- Як виникла ідея участі в першості Петриківського району? Яку мету при цьому ставили?
- Петриківці попросилися до нас - провести у спорткомплексі «Мрія» свою першість з міні-футболу (у них немає подібного спортивного залу). До речі, після цього, пам’ятаєте, ми провели турнір з міні-футболу (фут залу) за участю чотирьох кращих наших та їхніх команд.
- В ході тих зустрічей, контактів дізналися про їхню першість з футболу. У фут залі ми дечого досягли, займали досить високі місця на обласних турнірах, а на великому зеленому полі – дрібнили, грали в короткий пас, переносили туди елементи гри у залі (на кінець першого кола участі у першості Петриківського району вже було помітно прогрес, команда зуміла пристосуватися до гри, тактично перебудуватися).
Крім того, проявивши ініціативу взяти участь у їх першості ми передбачали, що і в Магдалинівці і Дмухайлівці, завдяки цьому, після кількарічної перерви, знову з’явиться футбол, прийдуть на стадіони вболівальники, потягнуться діти, а, значить, повернеться справжнє спортивне свято. Я думав, щоправда, що буде три команди від нашого району, - гадав, що заявиться і Поливанівка.
Переконаний, що і турнір на приз товариства «Земляни» у День Перемоги за участю кількох команд, в тому числі з Кобеляцького району Полтавщини, і турнір ветеранських команд на приз ветерана магдалинівського футболу В.Лавріненка не відбулися б без цього.
- А коли ми зможемо провести свою першість району з футболу?
- У жовтні відбулося засідання виконкому федерації футболу, на яке запросили всіх вчителів фізкультури шкіл району, головне питання підсумки участі наших команд у першості сусіднього району. Вся виступаючі, підкреслювали, що брати участь у чужій першості, де протягом сезону неодноразово виникають спірні ситуації (спірні вилучення гравців, їхня дискваліфікація на довгий термін, проблеми суддівства), розбір яких завжди завершується не на нашу користь – не варто: «Давайте проводити свій власний чемпіонат. А зимою – до квітня «обкатаємо» сільські команди у фут зальній першості».
За приклад ставили Кобеляки. Пам’ятаєте, як вразили нас влітку на стадіоні їхні силачі, що легко підіймали велику вагу, заохочуючи і декого з наших земляків продемонструвати свою богатирську міць?
- З чого ж треба розпочинати?
- Треба розробити та затвердити конкретний план спортивно-масових заходів на рік залучивши до низки змагань аматорів спорту з сіл району. Впевнений, що резерв у нас непоганий!
Як підтвердження цих слів було проведення спартакіади серед сільських рад, одним з видів змагань якої став футзал. Ми побачили, що наші села не такі вже й бідні талантами, причому приємно здивували Бузівка з Ковпаківкою, Марївка, Оленівка, які останнім часом не з’являлися на футбольній карті району.
29 листопада ми плануємо запросити переможців зональних груп спартакіадних стартів з футзалу на фінал.
Другим зимовим турніром з футзалу стане кубок району. Сподіваємось, що участь у кубку приймуть 12 команд. А ще, маю надію, небайдужі голови сільських рад, підтримають нас – зберуть своїх фермерів, підприємців, керівників сільгосппідприємств: «Та що ж ми гірші за Петриківку?», і з’являться у кожної з наших сільських команд форма, бутси, сітки на футбольні ворота.
- У нас немає під боком Дніпродзержинська, як у Петриківки. Тож хто стане для наших сільських футболістів лідерами, прикладом, поведе за собою на футбольному майданчику?
- Ми взяли за приклад досвід петриківців. І дозволяємо кожній з команд – учасниць районних фут зальних змагань заявити у своєму складі по 2 гравці - так званих «легіонерів». Думаю личківці запросять до себе когось з сусіднього Перещепино, гупалівці – з Полтавщини. При цьому ставиться умова: поряд з двома «легіонерами»на майданчику мають перебувати троє своїх гравців. Це, впевнений , дозволить підняти конкуренцію серед команд та сприяти розвитку футболу на місцях.
В.Кравченко

Просмотров: 1324 | Добавил: golova | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Форма входа
Календарь новостей
«  Январь 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 76